Mida korjata loodusest varakevadel?

Ilusad ilmad tÔmbavad paljusid meist lausa magnetiga loodusesse. Hea on nautida ilusat ilma, linnulaulu, oja vulinat, metsa lÔhna ja tulla tagasi laetuna, vÀrske meele ja uue energiaga.

Astu vahel matkarajalt kĂ”rvale ja vaata, mis seal kasvab, kas tunned neid taimi ja puid? Kevadisest loodusest saab juba ĂŒht-teist ka koju kaasa korjata.

MĂ€nnimetsades kasvab tavaliselt ka pohli. Varakevadel, kohe peale lume sulamist, on hea vĂ”imalus koguda pohlalehti, mille toime on sarnane leesikale. Pohlalehetee on pĂ”letikuvastane, hea diureetikum ja nĂ”rgalt vererĂ”hku alandava toimega. Seda vĂ”ib juua köha, kĂŒlmetuse ja hingamisteede haiguste korral. Rohkem tuntud on ta pĂ”iehaiguste leevendajana.

Islandi kĂ€okĂ”rv on samblik, mida vĂ”ib korjata aastaringselt, kuid parimate omadustega on ta hiliskevadel ja – sĂŒgisel. Oma rögalahtistava toime tĂ”ttu on ta tuntud köharavim, toob leevendust hingamisteede pĂ”letike, bronhiaalastma ja kopsupĂ”letiku korral. Et mĂ”rudust vĂ€hendada, soovitatakse kallata samblik ĂŒle umbes 60 kraadise veega, lasta 10-15 min tĂ”mmata ja juua kohe.

Tinktuuriks ja teeks saab koguda kasepungi, seda seni kuni roheline leheke hakkab pungast vÀlja paistma.

Kasepungad aitavad vedelikke kehast vĂ€lja viia, kuid sisaldavad ka palju vaikaineid, seetĂ”ttu soovitatakse nad sellisel puhul asendada hoopis kaselehtedega. Kasepungadest tehtud tinktuur on aga hea valuvaigisti liigestele. Tinktuuri valmistamiseks vala 2-3 spl pungi ĂŒle 0,5 l viinaga, lase pimedas kohas 2 kuud tĂ”mmata, aeg- ajalt loksuta. Selle tinktuuriga mÀÀri valutavaid liigeseid. Sirelipungatinktuuri valmista ja kasuta samamoodi nagu kasepungatinktuuri.

Soe pÀike meelitab maa seest vÀlja esimesed rohelised nupsud. Noored lehed ja vÔrsed on maitsvad, sisaldavad mitmeid kasulikke vitamiine ja mineraale.

VĂ€rske kĂ”rvenĂ”ges on tulvil vitamiine ja mineraale, peletab vĂ€simuse ja annab energiat. VĂ”id lisada nĂ”gest smuutile, pirukatele, hautistele, kĂŒpsetistele. Smuuti valmistamisel vĂ”id nĂ”gese lisada blenderisse töötlemata. Blender hakib ta nii peeneks, et nĂ”ges joogi sees ei kĂ”rveta. Smuutil on lihtsalt veidi sĂ€rtsu sees. NĂ”gest vĂ”ib sarnaselt spinatile lisada ka pastataignale. Selleks purusta nĂ”ges enne köögikombainis vĂ”i kupata kergelt lĂ€bi.

Naat on juba tuttav kevadine Àrataja. Korja hÀsti noori lehti, mis ei ole veel avanenud, need on maitsvamad. Naati vÔid samuti lisada smuutidele, supile, omletile, pirukatesse, teha pestot jne

Nurmenukulehed on vÀga vitamiinirikkad. Korja nooremaid lehti ja lisa neid salatile.

PĂ”drakanepivĂ”rsed nĂ€evad lĂ€hemalt vaadates vĂ€lja nagu matsakad eksootilised palmikesed. Nad on mahlakad ja samuti pungil vitamiine ja toitaineid. Korja 10-15  cm pikkusi vĂ”rseid, mis ei ole veel vĂ€ga lahti lĂ€inud. Sobivad lisada hakitult salatile ning teha neist nö vaesemehe sparglit. Selleks kuumata vĂ”rsed kergelt pannil vĂ”iga ĂŒle ja saad maitsva praelisandi.

Karulauk on samuti varakevadine virgutaja. Kuna karulaugu lehed on sarnased mĂŒrgisele maikellukesele ja aedades kasvavale sĂŒgislillele, korja teda vaid siis kui oled tĂ€iesti kindel.

Peeneks hakitud karulauk  koos kĂŒĂŒslaugu ja terakese soolaga on hea koostisosa maitsevĂ”i valmistamiseks. Temast vĂ”ib teha ka pestot, suppi, lisada salatitele.