KuusevĂ”rsesiirupi valmistamine – mitu varianti.

Siirupid eesti metsadest? Kuusk on puu, mida tunnevad kĂŒll kĂ”ik. Meil on ta kĂ”ige rohkem tuntud jĂ”ulupuuna, kuid praegu, kevadel, on aktuaalne kuusevĂ”rsesiirupi valmistamine, mida saab teha vĂ€rsketest vĂ”rsetest. Kirjutan lĂŒhidalt, kuidas mina olen seda teinud.

Kuidas valmistada?

On kaks viisi- kĂŒlm- ja kuummeetod, kui nii vĂ”ib nimetada.

Lihtsaim valmistusviis- ilma kuumutamata.

Lihtsaim viis on selline, et vĂ€rskelt korjatud kuusevĂ”rsed tuleb panna suhkruga kihiti purki, purgile kaas peale ja purk panna kĂŒlmkappi. Aeg- ajalt vĂ”ib purki raputada, et sisu seguneks paremini. Suhkru sulamine vĂ”tab kĂŒlmikutemperatuuril aega nĂ€dalaid, isegi kuu vĂ”i rohkem. Siirup on valmis, kui vĂ”rsed on kaotanud oma rohelise vĂ€rvi, muutunud pruunikaks ning suhkrust on saanud vedelik. Siis kurna vĂ”rsed vĂ€lja ning saadud siirupit hoiusta samuti kĂŒlmkapis, kus ta sĂ€ilib vĂ€hemalt aasta. Kui kaua tĂ€pselt, ei oska öelda, sest minul saab ta uueks hooajaks lihtsalt otsa.

Sarnane, kuid tervislikum variant on selline, et suhkru asemel kasutan mett. Mesi vĂ”iks sellisel juhul olla vedelam, et vĂ”rsed saaksid meega kenasti kaetud. Samamoodi panen purki vĂ”rsed kihiti meega ning hoian purki kĂŒlmkapis, kuni siirup valmis.

Kui soovid kauem sÀilitada, kasuta kuummeetodit.

Kuummeetodil valmistatud siirupit ei pea sĂ€ilitama kĂŒlmkapis. Suure suhkrusisalduse tĂ”ttu sĂ€ilib ta hĂ€sti ka keldris vĂ”i muus jahedamas hoiuruumis. Avatud pudelit soovitan siiski kĂŒlmkapis hoida, toatemperatuuril seistes vĂ”ib ta hallitama minna.

Mina panen potti vĂ”rsed ja vee, arvestan liitri vĂ”rsete kohta liiter vett. Lasen poti sisu korraks keema ning keeran siis “tule alt Ă€ra”. JĂ€tan nad niimoodi tĂ”mbama jĂ€rgmise pĂ€evani. Siis kurnan vĂ”rsed vĂ€lja, lisan tĂ”mmisele suhkru. Arvestan liitri vedeliku kohta kilogrammi suhkrut, lasen saadud segu keema ja keedan vaiksel tulel u 10 minutit, eemaldades peale tekkinud vahu. Kes soovib, vĂ”ib lisada ka veidi sidrunimahla. Mina ei nĂ€e pikal keetmisel mĂ”tet, maitse sellest paremaks ei lĂ€he. TĂ”si, kui soovid tumedama tooniga siirupit, peaksid segu kuumutama vĂ€hemalt 30 minutit. Pika keetmise tulemusena olen saanud isegi roosa siirupi, aga selleks kulus minu mĂ€letamist mööda ikka 2 vĂ”i isegi 3 tundi.  Kui siirup on valmis, villi ta purki vĂ”i pudelisse.

Kasutamine

KuusevÔrsesiirup sobib vÀga hÀsti salatikastme komponendiks, lihamarinaadidesse lisamiseks, lihtsalt tee magustamiseks. Miks mitte ka magustoitudesse ning julgemad lisavad kuusevÔrsesiirupi isegi kohvile.