Kuusevõrsesiirupi valmistamine – mitu varianti.

Siirupid eesti metsadest? Kuusk on puu, mida tunnevad küll kõik. Meil on ta kõige rohkem tuntud jõulupuuna, kuid praegu, kevadel, on aktuaalne kuusevõrsesiirupi valmistamine, mida saab teha värsketest võrsetest. Kirjutan lühidalt, kuidas mina olen seda teinud.

Kuidas valmistada?

On kaks viisi- külm- ja kuummeetod, kui nii võib nimetada.

Lihtsaim valmistusviis- ilma kuumutamata.

Lihtsaim viis on selline, et värskelt korjatud kuusevõrsed tuleb panna suhkruga kihiti purki, purgile kaas peale ja purk panna külmkappi. Aeg- ajalt võib purki raputada, et sisu seguneks paremini. Suhkru sulamine võtab külmikutemperatuuril aega nädalaid, isegi kuu või rohkem. Siirup on valmis, kui võrsed on kaotanud oma rohelise värvi, muutunud pruunikaks ning suhkrust on saanud vedelik. Siis kurna võrsed välja ning saadud siirupit hoiusta samuti külmkapis, kus ta säilib vähemalt aasta. Kui kaua täpselt, ei oska öelda, sest minul saab ta uueks hooajaks lihtsalt otsa.

Sarnane, kuid tervislikum variant on selline, et suhkru asemel kasutan mett. Mesi võiks sellisel juhul olla vedelam, et võrsed saaksid meega kenasti kaetud. Samamoodi panen purki võrsed kihiti meega ning hoian purki külmkapis, kuni siirup valmis.

Kui soovid kauem säilitada, kasuta kuummeetodit.

Kuummeetodil valmistatud siirupit ei pea säilitama külmkapis. Suure suhkrusisalduse tõttu säilib ta hästi ka keldris või muus jahedamas hoiuruumis. Avatud pudelit soovitan siiski külmkapis hoida, toatemperatuuril seistes võib ta hallitama minna.

Mina panen potti võrsed ja vee, arvestan liitri võrsete kohta liiter vett. Lasen poti sisu korraks keema ning keeran siis “tule alt ära”. Jätan nad niimoodi tõmbama järgmise päevani. Siis kurnan võrsed välja, lisan tõmmisele suhkru. Arvestan liitri vedeliku kohta kilogrammi suhkrut, lasen saadud segu keema ja keedan vaiksel tulel u 10 minutit, eemaldades peale tekkinud vahu. Kes soovib, võib lisada ka veidi sidrunimahla. Mina ei näe pikal keetmisel mõtet, maitse sellest paremaks ei lähe. Tõsi, kui soovid tumedama tooniga siirupit, peaksid segu kuumutama vähemalt 30 minutit. Pika keetmise tulemusena olen saanud isegi roosa siirupi, aga selleks kulus minu mäletamist mööda ikka 2 või isegi 3 tundi.  Kui siirup on valmis, villi ta purki või pudelisse.

Kasutamine

Kuusevõrsesiirup sobib väga hästi salatikastme komponendiks, lihamarinaadidesse lisamiseks, lihtsalt tee magustamiseks. Miks mitte ka magustoitudesse ning julgemad lisavad kuusevõrsesiirupi isegi kohvile.